כאשר אדם הולך לבית עולמו הוא בדרך כלל משאיר אחריו עיזבון שהוא כלל נכסיו של המנוח הכוללים רכוש, נכסים זכויות וחובות. במאמר זה נתמקד באפשרות כי המנוח בחר לערוך צוואה ונביא מידע על התהליך, היתרונות והשלבים השונים שלו. עריכת צוואה היא האופן הכי בטוח כדי לשלוט באופן מדוייק על חלוקת עיזבונכם לאחר מותכם, באופן בו ישקף את רצונכם ויהיה מקובל (בתקווה), על בני משפחתכם והזוכים האחרים בצוואה, ככל שקיימים.
[c
צוואה. עריכת צוואה היא דרך מועדפת ומוערכת להעביר את הנכסים ליורשים, בהנחה ולמצווה רצון לחלק את רכושו באופן שונה מאשר המפורט בחוק הירושה. היתרונות של הצוואה הם רבים וכוללים את האפשרות להבטיח חלוקה הוגנת של הנכסים, תכנון מסים נכון והקטנת המס הנדרש.[/caption]
אמנם יכול שיקומו לצוואה מתנגדים, אבל צוואה מסודרת הערוכה על פי חוק שאינה מורכבות ואינה ניתנות לפרשנות, יכולה לקבוע מי יהיו הזוכים באופן מוחלט וברור.
צורות הצוואה
צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל־פה.
ירושה על פי צוואה, היא תהליך שבו המנוח מציין בצוואתו מי יזכה בעיזבונו לאחר מותו, ומה חלקו בעיזבון. זו דרך נפוצה ומקובלת ביותר להעביר את הנכסים, והיא מאפשרת למנוח ובהמשך גם לקרוביו לשלוט בזהות מי שיזכה ברכוש שלו. כדי שהצוואה תהיה חוקית ולא תיפסל על ידי בית משפט ככל שתעלה התנגדות לה, יש לעמוד בתנאים מסוימים בעריכתה. במקרה של ירושה על פי צוואה, יש לפעול בהתאם להוראות חוק הירושה ומומלץ לערוך אותה בעזרת עורך דין המומחה בתחום.
ירושה על פי דין
כאשר אדם נפטר ומשאיר אחריו רכוש (עיזבון), מוגש על ידי יורשיו, צו ירושה, זאת על מנת לחלק את הרכוש על פי דין. הפרק שני של חוק הירושה מתייחס לירושה על פי דין, כלומר, למקרים בהם אין צוואה או שהצוואה או חלקים בה נפסלים והיורשים מפנים אל הליך של ירושה על פי דין.
הפרק מתחיל בהגדרת הירושה על פי דין ומסביר את התהליך שבו מתבצעת. לעיתים, ירושה על פי דין יכולה להתרחש כאשר המת משאיר אחריו ילדים, אחים או בני משפחה במעגל הקרוב. במקרים כאלה, החוק מגדיר את הסדר הירושה המקובל על פי חור הירושה, לפיו מתקבלות ההחלטות על חלוקת הירושה. החלוקה הזו מכונה בשיח המשפטי “פרנטלות”.
בפרק זה, נכתב על סדר הירושה המקובל ביותר, המתחיל בירושה לפי הדין, בת זוגו של המנוח וילדיו הם היורשים הראשונים והם זכאים לחלק מתוך הרכוש הנותר. אם אחד מילדיי המנוח נפטר, הילדים שלו ייכנסו בנעליו וירשו את חלקו בירושה.
הפרק ממשיך לספק מידע על סדר הירושה המקובל במקרה שבו אין למנוח בן/בת זוג, ילדים או יורשים קרובים מדרגה ראשונה. במקרה כזה, החוק מגדיר את הירושה המקובלת לפי סדר קרובי המשפחה של המנוח, כגון הורים, אחים ואחיות וכו’. יחד עם זאת, החוק מציין כי במקרים מסוימים ייתכן שיהיו יורשים נוספים תחת תנאים מסוימים.
בנוסף, הפרק מסביר את הסדר המקובל במקרה שבו אין למנוח קרובי משפחה ישירים, וגם לא השאיר אחריו צוואה. במקרה כזה, החוק מגדיר את הירושה המקובלת לפי סדר היורשים, כלומר, על פי דין. במקרה שהמנוח השאיר אחריו צוואה שהופקדה בחייו של המנוח. העיזבון מחולק על פי הוראות הצוואה בהתאם לרצונו של המנוח ועל פי חופש הציווי.
מטרת פרק זה בחוק הירושה, להביא לקורא את המידע המקצועי ולהבין את סדר היורשים המקובל במקרים בהם אין צוואה והעיזבון המחולק על פי דין.
לסיכום, פרק שני של חוק הירושה מספק מידע על סדר הירושה על פי דין. הפרק מסביר את התהליך שבו מתקיימת הירושה ומציין את הסדר המקובל ביותר לירושה במקרים בהם אין צוואה. הפרק מספק מידע מקצועי ומדויק לקהל הרחב, ומטרתו להביא לקורא את המידע המקצועי בצורה מובנת וקלה לקריאה.
מאמרים נוספים בענייני צוואות וירושות, קרא עוד באתר פוקוס משפטי…
———————————-
אין באמור ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא ויש להיוועץ עם עורך דין בכל מהלך משפטי.
כל העושה שימוש במאמר לצרכים פרטיים, עושה זאת על אחריותו בלבד.
ניתןל יצור קשר עם עו”ד ורד קמינסקי במייל:
office@veredka-law.co.il